Datum: 24-03-2018 - 12:49

Steggerda, WeststellingwerfMet 1.091 inwoners is Steggerda het derde dorp van Weststellingwerf, voor wat betreft inwonersaantal. Desalniettemin is Steggerda beduidend meer landelijk en ruimtelijk dan de nummer 1 en 2, Wolvega en Noordwolde.

Steggerda is een langgerekt dorp (lintdorp) met veel vrijstaande huizen en boerderijen. De inwoners verdelen hun dorp in twee dorpskernen, Steggerda-Kerk en Steggerda-Vaart.

Steggerda

Steggerda huisvest twee prachtige kerken, een Rooms-katholieke en een Protestantse kerk.  Jarenlang was er ook een supermarkt met postkantoor. Deze is echter rond 2004 gestopt.

Rooms-katholieke kerk

Rooms-katholieke kerk Steggerda


Protestantse kerk
Protestantse kerk Steggerda

Grootste werkgever in Steggerda was ooit de melkfabriek de Toekomst.  Door centralisatie van de melkafgifte werd deze fabriek gesloten en overgenomen door de familie H. Dijkstra die er een veilinghal, genaamd  Het Kompas van maakte. Ook deze veilinghal is inmiddels verleden tijd. Het pand is gesloopt en op deze locatie worden nu woningen gebouwd.

Harley Davidson SteggerdaEr is een winkel in Steggerda welke publiek van heinde en ver aantrekt. Dat is de Harley Davidson winkel. Bij de winkel is tevens een werkplaats en een gedegen voorraad onderdelen voor dit speciale type motoren.

Zwerfkei Steggerda


Op de hoek van de Steggerdaweg/Mulderstraat staat een reusachtige zwerfkei op een sokkel die 200.000 jaar geleden werd aangevoerd vanuit Scandinavië tijdens de derde ijstijd. Tijdens de ruilverkaveling werd deze steen gevonden. In 1979 werd de steen door de vereniging Dorpsbelang Steggerda geplaatst.


Net buiten de dorpskern is een Saksische boerderij te vinden. Hiervan zijn er slechts 2 in geheel Weststellingwerf, de tweede is gelegen in het dorp Boijl. De boerderij is in 1731 gebouwd en wordt tegenwoordig naast woongelegenheid ook uitgebaat als ijsboerderij onder de naam De Saks.

Steggerda

Burgemeester  Heite woonde tijdens zijn ambtsperiode in Steggerda. Later werd hij ook nog tot ereburger van de Gemeente Weststellingwerf benoemt. Een andere bekende inwoner is beeldhouwer en medailleur Guus Hellegers. Deze kunstenaar werkt vooral met brons en steen en heeft diverse kunstwerken in ons land doen verrijzen.

Hellegers ontving diverse prijzen, waaronder de Grand Prix van de Fédération Internationale de la Médaille (Fidem) in 1996 en de Hannie Mein Kunstprijs in 2006.

Bekend op lokaal nivo is sleutelhangerverzamelaar Nick Vuist. De 14-jarige Nick laat middels een bord in zijn tuin weten hoeveel sleutelhangers hij al heeft. Hij heeft er al duizenden en is nog lang niet van plan te stoppen.

Nick Vuist

Foto's: Sanjay Debnath
Terug naar dorpen


Meest populair

  • MTB tocht Oosterstreek een succes!
  • Nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin is meer dan een kringloopwinkel
  • Opendag crematorium Haskerpoort Oudehaske.
  • Evert Jubbega na 35 jaar niet meer langs de lijn.
  • Daniël Oostra trekt volle feesttent Zuiderfeest.