Datum: 24-03-2018 - 12:47

Wellicht de meest bekende Weststellingwerver ter wereld is Peter Stuyvesant, de oprichter van New Amsterdam, wat later New York werd toen hij New Amsterdam aan de Engelsen verkocht. Er wordt soms gezegd dat hij in het Weststellingwerfse Peperga geboren en getogen zou zijn, maar Scherpenzeel weet het zeker: “Peter Stuyvesant is geboren en getogen in Scherpenzeel! Hij is geboren in het pastoriehuisje achter de kerk.” Ter ere van deze befaamde Weststellingwerver is op de kruising nabij Spanga "De naald" geplaatst. Dit is het smalle hoge monument met het zeilschip er bovenop.

Ook Idols finaliste Dewi Pechler woonde ten tijde van de opnames voor Idols in Scherpenzeel.

Scherpenzeel telt 439 inwoners en is de grootste van de 6 dorpen in de Grote Veenpolder. Hier vind men ook 1 van de 3 vvv/tip’s van Weststellingerf (de andere 2 vindt men in Wolvega en Noordwolde) alsook een warme bakker, supermarkt, restaurant en Winkel van Sinkel incl. postagentschap.

Hier vindt men ook een Nederlands Hervormde Kerk met een prachtige spitse toren en gebrandschilderde ramen van de bekende Friese glaskunstenaar Ype Staak.

Scherpenzeel is rustig en landelijk gelegen en op slechts 12 km afstand van Wolvega waar elk mogelijke service voor handen is.

Nederland kent nog een Scherpenzeel. Dit is echter een grotere stad welke tussen Leusden en Veenendaal gelegen is.

Fotografie: Sanjay Debnath
Muziek: http://incompetech.com/  


Terug naar dorpen

Meest populair

  • MTB tocht Oosterstreek een succes!
  • Nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin is meer dan een kringloopwinkel
  • Opendag crematorium Haskerpoort Oudehaske.
  • Evert Jubbega na 35 jaar niet meer langs de lijn.
  • Daniël Oostra trekt volle feesttent Zuiderfeest.