Datum: 22-09-2023 - 02:34
28
jun
'18
Het Kolonistenhuisje vertelt…
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Het Kolonistenhuisje vertelt…

FREDERIKSOORD – Sinds begin 2017 wordt het Kolonistenhuisje in Frederiksoord verhuurd aan gasten die hier graag hun vakantie willen vieren of een tijdje willen proefwonen. Het Kolonistenhuisje  is omringd door drie Nationale Parken: Het Drents-Friese Wold, Het Dwingelderveld en...

de Weerribben-Wieden. Dit maakt het Kolonistenhuisje een prachtige uitvalsbasis om de omgeving wandelend of fietsend te verkennen. Maar niet alleen de ligging maakt het verblijf tot een unieke ervaring: het Kolonistenhuisje maakt deel uit van de bijzondere geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid en is bovendien gebouwd volgens een duurzaam en energieneutraal concept. Meer info: www.koloniewoning.nl of www.welkomtoenwelkomnu.nl.
Unesco Werelderfgoed
In 1818 komt Generaal Johannes van den Bosch met een vooruitstrevend plan om de landelijke armoede te bestrijden door het stichten van landbouwkoloniën voor stedelijke paupers. Zijn Maatschappij van Weldadigheid richt de aangekochte woeste grond in Drenthe strak en sober in. Aan de rechte lanen met hun kanaaltjes verrijzen honderden koloniewoningen. Daarnaast komen er scholen, kerkjes, spinzalen en werkplaatsjes. Veel van deze karakteristieke koloniewoningen gingen verloren, maar sinds 2012 is gestart met de bouw van 62 historische koloniewoningen, volgens de norm van de toekomst. Niet voor niets zijn de Koloniën van Weldadigheid genomineerd voor Unesco Werelderfgoedstatus, in juli 2018 hoopt de Maatschappij op de definitieve Unesco status.
Koloniewoning van de Toekomst
Het Kolonistenhuisje is onderdeel van een groter geheel, namelijk het concept van de ‘Koloniewoning van de Toekomst’ en loopt qua comfort, duurzaamheid en energiebeheer ver vooruit op de huidige eisen: geen gasaansluiting, zelfvoorzienend door toepassing van zonne-energie en aardwarmte en een prettig en stabiel binnenklimaat met verwarming in de winter en koeling in de zomer. Verder is de koloniewoning voorzien van een kierdichte ‘schil’ om de energievraag zoveel mogelijk te beperken en van een uitgebalanceerd ventilatiesysteem. De Koloniewoning van de Toekomst is energieneutraal en het kolonieconcept wordt inmiddels ook toegepast bij andere nieuwe woningen en renovatieprojecten. Door kennis en ervaring over dit vooruitstrevende bouwconcept te delen met een brede groep mensen, wil de Maatschappij van Weldadigheid het wooncomfort, duurzaamheid en energiebeheer in de nieuwe koloniewoningen benadrukken. In het Kolonistenhuisje kunnen belangstellenden proefwonen of vakantievieren en zo zelf het wooncomfort ervaren en beleven.

Best uniek dat je kunt proefwonen
Linda Hagendijk en John Spaai uit Steenwijk waren een van de proefbewoners en hebben het als heel positief ervaren. ‘Het is natuurlijk best uniek als je bezig bent met een nieuwbouwproject en vooraf al kunt proefwonen en ervaren in die woning, ’ legt Linda uit. ‘Eigenlijk waren we meteen enthousiast. We zijn heel erg gecharmeerd van de stijl van de koloniewoning in combinatie met de zonnepanelen en de warmtepomp.’ Het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid was niet bekend bij Linda, maar ziet ze zeker als een meerwaarde. ‘Het geeft een huis toch iets extra’s als het een verhaal heeft. Ik vind het ook mooi dat de intentie er is om de geschiedenis in stand te houden en op verschillende plekken weer de koloniewoningen te doen herrijzen. Ik zou mensen die belangstelling hebben voor de koloniewoning zeker aanbevelen om te komen proefwonen in het Kolonistenhuisje. Het is een hele goede manier om de indeling, comfort en omgeving te ervaren en voor ons heeft het duidelijk meerwaarde gehad!’
Proefwonen of vakantievieren? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{gallery}10341{/gallery}

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019