Datum: 25-05-2019 - 03:54
29
jun
'18
Nieuw: ‘Vergroen je gas’-loket voor consumenten maakt duurzaam koken, douchen en stoken voor iedereen mogelijk
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Nieuw: ‘Vergroen je gas’-loket voor consumenten maakt duurzaam koken, douchen en stoken voor iedereen mogelijk

GRONINGEN – Vanaf vandaag kunnen consumenten voor het eerst hun gasverbruik écht vergroenen op Vergroenjegas.nl. Daarmee dragen ze rechtstreeks bij aan een beter klimaat. Het kan gemakkelijk en voordelig, en op maat. Dat is uniek in Nederland. Diederik Samsom, onderhandelaar voor het....

landelijke Klimaatakkoord, nam het eerste officiële ‘Vergroenjegas’-certificaat in ontvangst tijdens het energietransitiefestival TransFuture Festival in Groningen. Consumenten kunnen al voor circa 6 euro per jaar groen koken. Consumenten kunnen er ook voor kiezen om alleen groen te douchen of groen te stoken. Of om een bepaald aantal kuub per jaar te vergroenen. Daarmee ligt duurzaam energiegebruik binnen het bereik van elke portemonnee.
In 2030 kan het aanbod groen gas voldoende zijn voor 2,5 miljoen huishoudens.
 
Hoe werkt het?
Het werkt zo: producenten en handelaren in duurzaam geproduceerd CO2-neutraal (dus niet CO2-gecompenseerd) groen gas bieden hun producten aan op Vergroenjegas.nl. Dat is een platform waarop consumenten en aanbieders elkaar rechtstreeks kunnen vinden. Het groene gas dat wordt aangeboden, wordt geproduceerd uit verantwoorde biomassa, zoals GFT-afval en bermgras.
 
De producenten van dat gas krijgen daarvoor groengascertificaten. De door de Nederlandse overheid aangewezen autoriteit Vertogas verstrekt deze certificaten aan producenten, en doet dat alleen als het gas uit duurzame bronnen is geproduceerd. Daarmee krijgt de consument de garantie dat het gas dat hij koopt écht groen is.
 
Producenten of handelaren bieden deze certificaten vervolgens aan op Vergroenjegas.nl, waar consumenten ze rechtstreeks kunnen kopen. Consumenten kunnen zelfs selecteren op de soort biomassa die wordt gebruikt of de locatie waar het gas is geproduceerd. Ze kunnen dus ook kiezen voor een producent bij hen in de buurt. De certificaten garanderen dat de gekochte hoeveelheid groen gas ook echt in het leidingnet komt. Consumenten houden dus hun reguliere contract bij hun eigen energieleverancier, maar met de certificaten vergroenen ze dat gasverbruik.
 
Hoe groen is het gas?
Duurzamer kan het niet: het groene gas dat wordt aangeboden betreft volledig CO2-neutraal geproduceerd gas. Het is geen CO2-gecompenseerd gas. Groen gas wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas, zodat het geschikt is voor huishoudelijk gebruik.  
Consumenten bepalen zelf hoeveel ze vergroenen
Consumenten kunnen hun gasgebruik vergroenen naar keuze. Ze kunnen kiezen voor verschillende producten: 1 jaar groen koken, 1 jaar groen douchen of 1 jaar groen stoken. Groen koken kan al heel voordelig vanaf circa €6 per jaar. Consumenten kunnen ook kiezen om een bepaald aantal kuub gas te vergroenen, bijvoorbeeld hun maand- of jaarverbruik. De producten kunnen ook cadeau gegeven worden aan vrienden of familie door middel van een cadeaubon.
Meer duurzaam groen gas in Nederland in de toekomst
Wanneer de vraag naar écht groen gas stijgt, kan het aanbod in de toekomst ook stijgen. Zo kan in 2020 5% tot 7 % van de duurzame energie in Nederland bestaan uit duurzaam, CO2-neutraal groen gas. In 2030 kan het aanbod groen gas voldoende zijn voor 2,5 miljoen huishoudens.

•    Consumenten kunnen via vergroenjegas.nl direct hun gasverbruik vergroenen
•    Loket biedt volledig CO2-neutraal gas

•    Eerste vergroenjegas.nl certificaat uitgereikt aan Diederik Samsom

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Zomertijd: komkommertijd