Datum: 16-02-2019 - 19:27
09
jul
'18
Zweefvlieg Club Noordoostpolder(ZCNOP): 2 equipes Zweefvliegclub Noordoostpolder finishen op Venlo op dag 6 Euroglide 2018 (2000 km wedstrijd dwars door Europa)
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Zweefvlieg Club Noordoostpolder(ZCNOP): 2 equipes Zweefvliegclub Noordoostpolder finishen op Venlo op dag 6 Euroglide 2018 (2000 km wedstrijd dwars door Europa)

Van maandag 2 juli tot en met vrijdag 13 juli nemen twee equipes van de ZCNOP deel aan Euroglide 2018, een 2000 km lange zweefvliegwedstrijd dwars door Europa. De race begint maandag 2 juli in Venlo en voert de vliegers vervolgens naar...

Güstrow in noord oost Duitsland,  Frýdlant nad Ostravicí in Tsjechië, Hütten-Hotzenwald in het zwarte woud vlak bij de Zwitserse grens. De finish is weer op Venlo.
In het totaal doen er maar liefst 82 teams mee aan deze wedstrijd en met deze mooie weersomstandigheden zou het theoretisch mogelijk moeten zijn om de wedstrijd in vier tot vijf dagen te kunnen afronden.
Siem Troost, Jeroen Minnema en Aart Jan Troost vliegen als team met een DG-1000 lesvliegtuig van de ZCNOP en Henk Leegwater, Jos Minnema en Kor Sneller met de een “Arcus” tweezitter.
VERSLAG DAG 6: Zaterdag 7 juli 2018:
F11 finished als 3e
NP finished als 4e
De NP is van Musbach om 10:15 vertrokken met  Kor Sneller en Jos Minenma aan  de knuppel en ze hebben direct koers gezet naar Venlo. De vlucht was lastig met al 1700 km in de spreekwoordelijke benen. De weersomstandigheden maakten het niet makkelijk om de thermiek te vinden en er waren maar een paar wolkjes die niet altijd de beloofde thermiek waar wisten te maken. Na ruim 7 uur vliegen kwamen ze uiteindelijk na een vlucht van ruim 400 kilometer aan op Venlo.
De F11 is vanaf Offenburg gestart en moest door de eerder genoemde  tegenvallende omstandigheden nogmaals starten.  Vader en zoon, Aart Jan en Siem Troost, hebben het laatste been samen in de F11 gevlogen en het was natuurlijk een geweldig moment om in die setting Venlo na eveneens ruim 400 km, als 3e equippe te bereiken in “zweefvliegtuig klasse”.
De beide teams hebben ontzettend goed gepresteerd en kijken terug op een zeer geslaagde deelname aan de euroglide 2018. Henk Leegwater geeft als spreekbuis van het team aan dat de samenwerking en tactische overleggen zeer goed hebben uitgepakt en dat het vliegplezier bovenaan gestaan heeft. De vlieger kameraadschap maakt het tot een buitengewoon bijzonder evenement omdat de vliegers overal uitstekend onthaald werden en de dagen met het bijbehorende vliegers latijn werden geëvalueerd.
Over twee jaar is er weer een Euroglide en zal er zeker een vervolg aan dit evenement gegeven worden door de ZCNOP. Wilt u de equippes zelf eens ontmoeten kom dan kijken op zweefvliegterrein “de Voorst” aan de voorsterweg 21 in Marknesse en met wat geluk ook met ze meevliegen.


VERSLAG DAG 5: Vrijdag 6 juli 2018:
Zoals gister aangegeven is de F11 via een “tactical move” verplaatst van het Ultralight veld Mittelfischach naar Offenburg. Het voordeel van deze move was dat er vanaf dat vliegveld vertrokken kon worden achter een motorvliegtuig, en dat een net iets gunstiger liggen ten opzichte van het lokale weerbeeld. De ochtend was nog matig en naarmate de dag vorderde knapte het weer op en kon er uiteindelijk gestart worden na 14:00. Het was een tactische actie om 1:15 boven Offenburg te blijven vliegen zodat het keerpunt Hütten-Hotzenfeld virtueel gerond kon worden. Omdat dit veld te diep in een slecht weer gebied lag. De bewolking was al aan het over ontwikkelen waardoor de omstandigheden slechter werden en de F11 na de 1`:15 niet kon vertrekken op koers en er uiteindelijk weer geland werd op Offenburg. Morgen vertrekt het team hopelijk in volle vaart richting de finish in Venlo  waar de crew dit weekend hoopt te finishen.
Naarmate het weer verder opknapte nam de onrust toe bij de NP vliegers van de dag (Henk Leegwater en Jos Minnema) en werd de ophaler Kor Sneller alleen maar relaxter zoals te zien is op de foto. Dat de Euroglide ook andere kranten haalt blijkt wel uit het artikel uit Pinnow.
De NP heeft zich flink een weg moeten knokken door de lastige omstandigheden heen naar het vliegveld van Musbach en ze staan nu plm 100 km voor het laatste keerpunt waar ze prima ontvangen werden door de locals en een rondleiding kregen door de hangaar. Leuk detail is dat een van de vliegtuigen die in de hangar hangt wedstrijdregistratie MUS heeft dus het moge duidelijk zijn dat de Duitsers geen weer kennen waarbij de mussen van het dak vallen.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Zomertijd: komkommertijd
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega