Datum: 25-05-2019 - 03:51
09
mrt
'19
Renovatie schutsluis en nieuwe brug Stokersverlaat Appelscha
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Renovatie schutsluis en nieuwe brug Stokersverlaat Appelscha

Appelscha krijgt een nieuwe brug Stokersverlaat, de sluis krijgt een opknapbeurt. De werkzaamheden starten in september. Om Appelscha bereikbaar te houden, komt er een tijdelijke verbinding over de vaart aan de laagwaterzijde van de sluis. De ophaalbrug is...

gebouwd in 1936 en daarom toe aan vervanging. Het ontwerp van de nieuwe brug past bij het historische karakter van de Compagnonsvaart. Een sobere brug, uitgevoerd in donkergrijs. De sluiswanden van de schutsluis zijn aan vervanging toe, omdat er schade is ontstaan door houtrot. Eind januari heeft de provincie Fryslân het ontwerp en de werkzaamheden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Appelscha.

Bereikbaarheid
Om Appelscha bereikbaar te houden, komt er in september een tijdelijke verbinding over de vaart aan de laagwaterzijde van de sluis. Auto’s, bestelbussen en de brandweer kunnen gebruik maken van deze tijdelijke brug. Vrachtverkeer en bussen worden omgeleid naar de N381. Betonblokken op Vaart noordzijde zorgen ervoor dat deze weg niet toegankelijk is voor vrachtverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijke oversteek aan de hoogwaterzijde van de vaart.

Een deel van de wegen naast de sluis is tijdens de uitvoering nodig als werkterrein. Voor het verkeer op de wegen Vaart noordzijde, Zuideinde en de Industrieweg zijn daarom tijdens de uitvoering halve wegbreedtes beschikbaar. Het verkeer wordt met stoplichten geregeld. Bij het inzetten van groot materieel is het nodig één van de wegen tijdelijk af te sluiten. Het verleggen van kabels en leidingen start in het voorjaar. In mei 2020 zijn de nieuwe brug en de sluis weer in gebruik.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Zomertijd: komkommertijd