Datum: 28-01-2022 - 07:31
03
aug
'19
Caffemed bezoekt Wonderkamers
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Caffemed bezoekt Wonderkamers

Woensdagmiddag 31 -7  bezocht een groep van acht cliënten en drie begeleiders van Caffemed uit Heerenveen, de Wonderkamers in het Batavushuisje in Nijeholtwolde. Ze werden verwelkomd door beeldend kunstenaar...

Sigrid Hamelink. Ze vormde haar atelier om tot een plek waar haar beelden en tekeningen van Marjolein Spitteler in een speciale setting staan. Deze middag nodigde ze deze bijzondere groep kunstliefhebbers uit om zich te verwonderen. Het zijn mensen met beginnende geheugenproblematiek.
De bezoekers stappen uit de auto. Sigrid Hamelink ontvangt hen voor haar atelier en schudt ze de hand. Er wordt gelachen en het ijs is gebroken. De blikken gaan naar de gevel, waarop het woord “Wonderkamers” staat te lezen. Vervolgens wekt de kast vol kunstwerkjes achter het raam de aandacht en roept allerlei reacties op van allen, op één persoon na, want die is al lang binnen. De anderen volgen Sigrid naar de eerste Wonderkamer. In het midden van de ruimte staat een tafel, opgebouwd uit boeken. Een van de bezoekers pakt de stoel die achter de boekentafel staat, gaat zitten, slaat  een boek open en begint aandachtig te lezen. De anderen kijken verwonderd en opgetogen naar de grote houten beelden en  de porseleinen beeldjes van Sigrid Hamelink en de tekeningen van Marjolijn Spitteler. Ze voorzien de kunstwerken van commentaar of raken met Sigrid Hamelink in gesprek.  In het werk van Sigrid Hamelink is lichaamstaal een belangrijk uitgangspunt. “Het gaat allemaal om de houding”, merkt iemand op, “Die spreken me erg aan. Ze zijn allemaal anders. De een staat ingetogen en de ander kijkt om zich heen of doet iets”. Pas als alles voldoende tegen het licht gehouden en bewonderd is, wordt de tweede kamer bezocht. Een vrouw staat geïntrigeerd  bij een mobile met een wolk van kleifiguurtjes “O kijk eens”, zegt ze zacht, “Dit beeld noem ik de dalende engelen. Ze doen me denken aan alle engeltjes in de familie, de overledenen en die nog leven.” Na het bezoek aan deze kamer schuift men aan bij de werktafel van de kunstenaar voor een kopje koffie of thee. Het is gezellig en er wordt gepraat en gelachen. Vervolgens  krijgt iedereen een stukje klei om er iets mee te vormen.  De meesten boetseren een stukje klei tot een vormpje, maar één van hen, de lezer, roept:  “Wat moet ik hiér nu mee!” Het levert een  lachsalvo van de anderen op.  Vervolgens gaat de groep naar boven, op de lezer na. Die gaat terug naar de boekentafel, waar hij zijn boek weer open slaat en verder leest.  Op zolder staat de groep oog in oog met een rood uitgelichte kamer.  Er liggen spiegels, met daarop keramische vormen, op de vloer.  In de kast staan beelden van hout en keramiek. Alles is uitgelicht met rood licht.  Wat ze zien wordt onder woorden gebracht en gedeeld met elkaar. “Heel mooi, heel mooi” klink het zo nu en dan. Vanuit de andere zolderkamer klinkt heel zacht muziek. Porseleinvormen waarop bewegende lichtbeelden dwarrelen, wenken de bezoekers dichterbij te komen en te gaan zitten. Het groepje is nu muisstil. De tijd verdwijnt. De rust daalt neer. Minuut na minuut gaat voorbij. Na lange tijd fluistert iemand: Allemaal herinneringen komen boven. Ik wordt er emotioneel van.” Om vervolgens te verzuchten: “Time is fading away, and memory`s are coming back”.   
De Wonderkamers zijn te bezoeken tot 25 augustus, in het weekends van 13.00 uur tot 17.00 uur en door de week op afspraak.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019