Datum: 18-01-2020 - 06:54
05
okt
'19
Beleef de eendenkooi bij Gytsjerk tijdens de open dag
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Beleef de eendenkooi bij Gytsjerk tijdens de open dag

GYTSJERK – It Fryske Gea organiseert op zondag 6 oktober van 13.00 – 17.00 uur een open middag in de Buismanskoai bij Gytsjerk. Eendenkooien zijn meestal niet vrij toegankelijk, maar tijdens deze open dag kun je...

gratis een bezoekje brengen. Enthousiaste medewerkers en vrijwilligers geven je graag een rondleiding en vertellen je meer over het ambacht van de kooiker. Kom jij ook een kijkje nemen in deze bijzondere eendenkooi gelegen in een eeuwenoud bosgebied?

Van alles te zien!
Tijdens de open dag kun je zelf kennis maken met de eendenkooi door een rondje te lopen of je te laten rondleiden. Er is ook alles te zien, de eendenkooi staat op de overgang van veen naar zand en is daarom rijkelijk begroeid. In de eendenkooi komen alleen al honderd soorten paddenstoelen voor die je kunt bewonderen, waaronder de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen. Of leer meer over de werkzaamheden die hier worden uitgevoerd, zoals het hekkelen van de sloot en het onderhouden van de rieten wanden, waarachter de kooiker zich verstopte.

Eén van de grotere eendenkooien
Van oudsher werden de eendenkooien gebruikt voor de commerciële vangst van eenden om deze te verkopen. Het lekkere vlees van de eenden bracht behoorlijk veel geld in het laatje. De eendenkooi in Gytsjerk was met zijn grote vangplas en vijf vangpijpen één van de grotere eendenkooien. De structuur hiervan is nu nog terug te zien! Tegenwoordig worden er geen eenden meer gevangen in deze eendenkooi. Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt deze bijzondere plek. Hierdoor behoudt de kooi het recht van afpaling en bewaart daarmee de rust en stilte rondom de eendenkooi.

Adres open dag: Nabij Kooiweg 4 te Gytsjerk
Meer informatie: www.itfryskegea.nl/opendag-gytsjerk

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019