Datum: 20-09-2020 - 19:57
25
nov
'19
GroenLinks Weststellingwerf viert 30 jarig bestaan
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

GroenLinks Weststellingwerf viert 30 jarig bestaan

Op 9 november 30 jaar geleden werd GroenLinks Weststellingwerf opgericht door een groep Stellingwervers.
Hier werd onlangs in...

een bijzondere ALV door de afdeling in Theeschenkerij de Buytenplaets in Noordwolde aandacht aan besteed.

Theo van de Bles, raadslid van het eerste uur (maart 1990 en 4 jaar later wethouder) hield een prachtig verhaal over de oprichting en het eerste jaar.  
Opvallend dat enkele GroenLinks punten bij de eerste Algemene Beschouwingen in 1990 nog steeds actueel zijn zoals; “Afval een zaak van Gewicht”, het centrum van Wolvega Autovrij, verbod op gebruik gif bij lelieteelt, ecologisch bermbeheer, ondersteuning voor vluchtelingen en een pleidooi voor een statiegeldsysteem op flessen.

Albert Prins (raadslid van 1998 tot 2007) vertelde over het door hem geïntroduceerde begrip: “Beginspraak.” Dit betekent dat inwoners tijdig meepraten over beslissingen die hun woonomgeving aangaan en dan ook daadwerkelijk invloed hebben. Een voorbeeld daarvan was een avond bij en over de Driewegsluis, door GroenLinks georganiseerd voor alle omwonenden en belangstellenden. De opkomst was overweldigend. De plannen van het College die er toen waren, zoals een ecologische golfbaan en een recreatiepark, werden door verschillende sprekers kritisch belicht.
Verder las Albert het gedicht “Eigen Kracht” voor, uit zijn onlangs verschenen dichtbundel “Kijken van Opzij.”

Gertrud van Leeuwen (raadslid van 2006 tot 2018) benoemde een aantal behaalde successen in deze perioden: de aandacht voor armoede door goed armoedebeleid te laten opstellen, een steunpunt voor mantelzorgers, de noodzaak voor concrete acties voor duurzaamheid, Fairtrade gemeente zijn en de oprichting van een Energiefonds voor onze inwoners. Ook het feit werd belicht dat GroenLinks drie zetels behaalde in de periode 2010-2014 en deelnam aan het College met wethouder Jelmer van der Zee.

Tot slot gaf Gaby Thijssen, huidig raadslid, een korte impressie over de politieke actualiteit.
De afdeling GroenLinks Weststellingwerf zal zich, net als de afgelopen 30 jaren, ook de komende tijd volop blijven inzetten voor het realiseren van groene en sociale idealen in Weststellingwerf. Dit doen zij door andere waarden dan economische groei centraal te stellen. Door mensen de kans te bieden om hun talenten te ontplooien. Door zuinig om te gaan met de aarde en compassie te hebben met onze medemens.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019