Datum: 20-09-2020 - 18:13
28
nov
'19
‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

‘Verbeter toegankelijkheid van Fries busvervoer’

LEEUWARDEN – De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient...

woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren. Ze benadrukt dat toegankelijk busvervoer meer is dan alleen in- en uitstappen. “Het gaat ook om informatie voorafgaand aan een reis, betaalgemak, hulp bij overstappen en de manier van communiceren met reizigers.”

Contante betaling
Op dit moment kan in de Opstapper alleen nog contant betaald worden. Dit wil de PvdA veranderen. “Door andere betaalmethoden, zoals de ov-chipkaart, pinpas of online betalen, ook te accepteren verhoog je het gemak van de reizigers”, verklaart Hamstra.

VN-verdrag
Voor mensen met een beperking blijft reizen met de bus een uitdaging, vervolgt Hamstra. Daarom wil de PvdA de eisen voor toegankelijkheid in de nieuwe busconcessie 2022-2032 aanscherpen. “Wij willen dat de provincie de voorwaarden voor busaanbieders beter laat aansluiten op het VN-verdrag voor de Rechten van personen met een handicap, die al sinds juli 2016 geldt.”

Goede werkgever
Van de toekomstige busaanbieder verwacht de PvdA dat deze een goede werkgever is, met oog voor werkomstandigheden en personeelstevredenheid. Om dit in de eindkeuze mee te laten wegen, stelt Hamstra voor om ‘goed werkgeverschap’ als uitgangspunt mee te nemen bij de aanbesteding van het busvervoer.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019