Datum: 31-03-2020 - 00:17
09
dec
'19
Doek ‘grootste warenhuis ter wereld’ in Akkrum populair
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Doek ‘grootste warenhuis ter wereld’ in Akkrum populair

De doeken met daarop het ‘grootste warenhuis ter wereld anno 1896’, die het New York-festijn in Akkrum vorig jaar tot een succes maakten, zijn razend populair. Na het...

drukbezochte weekend in juni 2018 reist het immense doek nu door de provincie. Tuincentrum GroenGoed Menken met vestigingen in Hommerts/Jutrijp en Haule gebruikt de geprinte voorgevel ter opluistering van de kerstshow. Ook elders in Friesland is belangstelling voor de doeken getoond.

,,We krijgen enthousiaste reacties’’, vertelt Hans Menken van het gelijknamige tuincentrum. De jaarlijkse kerstshow in Hommerts had vorig jaar de primeur. Het immense doek met daarop de afbeelding van de voorgevel van het warenhuis in New York hing daar als eerste. Dit jaar is Haule aan de beurt. De organisatoren van het Dickensfestijn in Lemmer hadden ook al geïnformeerd, maar visten achter het net.

De sfeer makende doeken zijn zo’n succes dat ze de kerstshow in de Menken-vestiging in Hommerts in 2020 mogelijk opnieuw opfleuren. Ze verbeelden de winkel, die de oud-Akkrumer Folkert Kuipers in 1896 met een compagnon aan Sixth Avenue opende. Hij emigreerde eind negentiende eeuw naar Amerika en werd daar als zakenman schatrijk. Het destijds grootste warenhuis ter wereld werd tijdens de New York-dagen in 2018 in zijn geboorteplaats Akkrum op schaal nagebouwd.

Boek
De opvallende voorgevel wordt uitgebreid beschreven in een 256 pagina’s tellend boek, dat aan de New York-dagen in Akkrum herinnert. Het druk bezochte evenement werd vanwege het jaar van de Culturele Hoofdstad LF 2018 georganiseerd. Het boek staat boordevol verhalen en foto’s over de twee weekenden, waarin een inkijkje werd gegeven in de wereld van Folkert Kuipers alias Folkert Cooper. Zo’n vijfhonderd acteurs, figuranten en vrijwilligers waren maanden in touw om tijdens twee weekenden een evenement neer te zetten, dat een absolute topper was. Het New York-boek geeft een uitgebreide beschrijving van het vier dagen durende evenement.

Bij de foto:

De voorgevel van het Grootste Warenhuis ter Wereld, dat in 2018 tijdens het New York-evenement in Akkrum werd nagebouwd, staat op de voorpagina van het boek, dat nu weer in de verkoop is. Het immense doek fleurt momenteel de kerstshow van Tuincentrum Menken in Haule op. Ook elders in Friesland is interesse voor de sfeervolle aankleding.

Foto: Noordoost.nl

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019