Datum: 17-10-2018 - 14:30
13
nov
'17
Nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin is meer dan een kringloopwinkel
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin is meer dan een kringloopwinkel

Fris, modern en bovenal: innovatief en inspirerend. De nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin aan de Voltastraat 11 in Leeuwarden is met 8000 m2 niet alleen groots in oppervlakte (één van de grootste in het land), maar ook in kansen voor mens en circulariteit. Onderwerpen waar...

Omrin actief mee bezig is en middels onder meer de realisatie van de Recycle Boulevard praktisch invulling aan geeft.  

Unieke samenwerkingen
De Recycle Boulevard is zowel een kringloopwinkel ‘nieuwe stijl’ als een exporuimte van startups en onderwijs als circulaire (leer-)werkplaats in één. Jorritsma Bouw zoekt bij de bouw van de Boulevard daarbij telkens naar een zo circulair mogelijke oplossing. In het nieuwe pand gaat Omrin Estafette samenwerken met ROC Friesland en Stichting Lezen & Schrijven. Vanuit D-Drive (Friesland College) wordt de winkel gestyled door studenten. Ook worden van afgekeurde goederen nieuwe ontwerpen bedacht door studenten van de opleiding meubelontwerp. Naast het onderwijs wordt in het nieuwe pand samengewerkt met uiteenlopende ketenpartners; producenten, overheden, startups en innovators.

Niemand wordt uitgesloten
Omrin geeft door middel van Stichting Omrin Estafette niet alleen producten een tweede kans. Er wordt ook gestreefd naar sociale samenhang. Dat is de dubbele doelstelling van Omrin. De Recycle Boulevard wordt een plek voor iedereen: niets of niemand wordt uitgesloten, zo werkt de ‘inclusieve samenleving’ die Omrin ook nastreeft. Naast de tientallen vrijwilligers die de Recycle Boulevard tot een succes maken, werkt Omrin Estafette ook samen met bijvoorbeeld Stichting Fier. Stichting Fier bestaat uit meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld in afhankelijkheidssituaties, zoals loverboys of eerwraak. Zij maken vanuit hun Fier-bakkerij speciaalproducten zoals taarten, brood en soepen met lokale, gezonde en duurzame ingrediënten voor de Recycle Boulevard. De meiden van Fier worden begeleid om actief bezig te gaan met het behalen van een diploma en het opdoen van werkervaring, zodat ze weer kunnen participeren in de maatschappij.

Ondernemers zetten schouders eronder
Meerdere duurzame ondernemers, waaronder KVS, Vepa, A House of Happiness, LAP, Erfskip, Planq, Louise Cohen en de internationaal bekende kunstenares Claudy Jongstra, denken en doen actief mee en bouwen zo samen aan dit unieke concept. Het enthousiasme van de verschillende partijen heeft ertoe geleid om dit concept te kunnen neerzetten; een prachtige kans om Leeuwarden circulair extra op de kaart te zetten. Daarbij bestaat nu ook het ‘upcyclen’ waardoor compleet nieuwe producten worden gemaakt met een veel hogere waarde dan het oorspronkelijke materiaal. Omrin ondersteunt ondernemers die dit upcyclen uitvoeren. Op de nieuwe plek kunnen deze geupcyclede producten onder de aandacht van het grote publiek worden gebracht. Extra ruimte wordt in het nieuwe pand beschikbaar gesteld aan studenten van hogescholen die werken aan (afstudeer)projecten rondom recycling, gebruikmakend van kringloopwinkelgoederen en andere afvalstromen van Omrin. Zo halen we samen alles eruit.

Meest populair

  • Nieuwe ‘Recycle Boulevard’ van Omrin is meer dan een kringloopwinkel
  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Halloween griezelen en gillen bij Jumbo de Jong.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Zomertijd: komkommertijd