Datum: 08-02-2023 - 02:13
16
okt
'14

2eNorthern Prog Festival op 1 november 2014

Op zaterdag 1 november  a.s. wordt in Siegerswoude (Opsterland) het 2eNorthern Prog Festival georganiseerd. Vijf bands uit de wereld van de progressieve rockmuziek uit binnen- én buitenland zullen optreden in de Uthof in Siegerswoude....


Morphelia (D)
Deze Noord-Duitse band is in 1999 opgericht en heeft sindsdien een aantal wisselingen in het personeelsbestand gekend.
In 2002 kwam hun debuutalbum Prognocircus uit en zeven jaar laten beleefden ze hun wereldwijde doorbraak met de cd Waken The Nightmare.
Ze hebben al een aantal keren in Nederland op het podium gestaan, onder andere in 2005 op het ProgFarm festival in Bakkeveen.
Morphelia bestaat uit: Kurt Stwrtetschka (zang), Guido Frölich (gitaar), GünterGrünebast (toetsen), RenkoRickerts (bas) en Elmar de Groot (drums)

Day Six (NL)
Day Six is een Nederlandse progressieve rock/metalband afkomstig uit (de omgeving van) Someren. De band is sinds 2002 werkzaam onder deze naam en heette voorheen 'Peanuts'. Onder beide namen heeft de band verschillende albums uitgebracht. De band bracht in 2010 het album The Grand Design uit bij Lion Music. Day Six maakt naast progressieve metal ook uitstapjes naar (hard)rock, metal, jazz en funk en het veelvuldig gebruik van geluiden en samples. Belangrijke invloeden voor de band zijn bands als Rush, DeepPurple, Pink Floyd, Opeth en Porcupine Tree. Day Six is: Robbie van Stiphout (gitaar/zang), Eric Smits (bas), Daan Liebregts (drums).

Leap Day (NL)
De organiserende band van het festival is natuurlijk een goede bekende hier in de regio. Twee Bakkeveners (Koen Roozen/drums en Gert van Engelenburg/toetsen) en twee Wijnjewouders (Jos Harteveld/zang en Eddie Mulder/gitaar) maken dat deze band als het ware een thuiswedstrijd speelt.
Samen met Derk Evert Waalkens/toetsen en Peter Stel/basgitaar timmeren ze al jaren aan de weg in de wereld van de progressieve rock.
Leap Day speelt eigentijdse symfonische progressieve rock. Na hun debuut Awaking The Muse (2009) en Skylge’sLair (2011), twee cd’s die de band wereldfaam bezorgden onder de vele symfoliefhebbers, kwam in 2013 hun laatste cd From The Days Of Deucalion, Chapter 1 uit, waarmee ze opnieuw hoge ogen gooiden.

Marathon (NL)
De band Marathon verwierf vooral in de jaren ’90 de nodige bekendheid. Twee studio albums werden uitgebracht: The First Run (1994) en Norm (1996). Jammer genoeg viel de band daarna uiteen. De bandleden verhuisden naar twee nieuwe bands, waar e-Norm er eentje van was. Deze band veranderde (een beetje) van naam en werd Enorm, en hoewel de band zelf geen echte prog band genoemd mag worden, spelen ze met enige regelmaat nog het repetoir uit hun Marathon tijd. Dat gaat op zaterdag 1 november ook weer gebeuren. ENorm zal optreden als Marathon en naast hun eigen nummers zullen ze ons vast ook trakteren op een aantal geweldige covers van bijvoorbeeld Saga of Marillion.

OsadaVida (PL)
OsadaVida is een heavy prog band uit Polen.
Hoewel een groot deel van de bandleden al veel langer samenwerken, ontstond OsadaVida in 2004.
Het succes stapelde zich al snel op en langzaam maar zeker ontwikkelde de band zich tot een van de betere prog acts in Polen.
Na vijf studio albums die in de progwereld allemaal met lovende kritieken werden ontvangen is de band druk met het opnemen van hun 6e cd, die staat gepland voor het najaar van 2014. De band bestaat uit Marek Majewski (vocals), Jan Mitoraj (guitars), RafałPaluszek (keys), ŁukaszLisiak (bass) en Adam Podzimski (drums).


Het is de tweede keer dat het Northern Prog Festival wordt georganiseerd.
De progressieve rock muziek is in ons land nog steeds springlevend. Dat wordt bewezen door de vele grote en kleinere festivals die her en der in het land gehouden worden. Het NPF is het enige in zijn soort in het noorden van  Nederland. Vanaf 14.00 uur is de zaal op en om 15.00 uur gaat het festival van start.
Entree €24.

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019