Datum: 08-02-2023 - 01:00
28
okt
'14

Het dorpshuis ’t Hokkien in De Hoeve was zaterdagavond even een theater

DE HOEVE – Het dorpshuis ’t Hokkien in De Hoeve was zaterdagavond even een theater. Er was een cabaretvoorstelling van Krimp dat gaat over de oorzaak en de gevolgen van de krimp op het platteland. De bekende cabaretier Jan Jaap van der Wal maakt met deze productie zijn...

toneelregiedebuut. Erg bijzonder is de setting: het stuk in de Friese taal speelt zich af aan de bar van het dorpshuis. De twee acteurs Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma werken al weken dagelijks aan de zoektocht van de personages in café De Bûnte Bok, normaal in Lioessens, maar deze avond aan de bar van het dorpshuis in De Hoeve. Timing, humor en tragiek, muziek en schilderkunst waren de ingrediënten waarmee de pittige boodschap smakelijk gebracht werd. Regelmatig werden de talrijke toeschouwers betrokken bij het spel. Menigeen werd dan ook tot grote hilariteit op de korrel genomen. Een team van enthousiaste technici en kleedsters staan de acteurs bij om voortdurend in recordtempo van rol te kunnen wisselen. De bekende grimeur Arjen van der Grijn heeft met prachtige pruiken de “finishing touch” geleverd. Er is maar één voorstelling in Weststellingwerf en De Hoeve had dus de primeur voor de Stellingwerven. De voorstelling reist vanaf december 2012 door Friesland en trekt volle zalen in cafés en dorpshuizen in Friesland.  Zie ook www.achmeaculpa.nl.

De organisatie van deze avond was in handen van JAWIS, een culturele stichting in De Hoeve. Deze stichting stelt zich ten doel ieder jaar een theaterproductie naar 't Hokkien in De Hoeve te halen. Maar de ambitie gaat nog verder: de initiatiefnemers zetten De Hoeve op de kaart als ét kulturele hoofdplak van de Stellingwarven. De naam JAWIS bestaat uit de eerste letters van de voornamen van de initiatiefnemers, te weten: Jannie Olijslager, Annigje van den Berg, Wim Logtenberg, Izie Hoogeveen en Sjoukje Wouda. De eerste voorstelling die naar De Hoeve kwam was Krimp. Voor de voorstelling werd door deze vijf enthousiaste mensen de banner gepresenteerd.

Foto: Lenus van der Broek

{gallery}5829{/gallery}

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019