Datum: 01-02-2023 - 06:52
28
okt
'14

“Nederland Leest-boek van 1 t/m 30 november 2014”

Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart staat centraal tijdens Nederland Leest 2014. Het boek uit 1978 is een klassieker. Een vlucht regenwulpen gratis voor Bibliotheekleden. De roman wordt gratis uitgedeeld aan de leden van de openbare bibliotheken. De bibliotheken van...

Appelscha, Beetsterzwaag, Gorredijk, Haulerwijk,  Noordwolde, Oosterwolde, Ureterp  en Wolvega bieden de lezers ook een leesgids aan. Hierin staat achtergrondinformatie over de schrijver en het boek.

Boekdiscussie
Het doel van de leescampagne is dat lezers met elkaar in discussie kunnen gaan over het boek. Op zaterdag 29 november vindt de discussie plaats in Bibliotheek Oosterwolde. Discussieleider is publicist Klaas Jansma. Kaarten zijn beschikbaar in de deelnemende bibliotheken.

Een vlucht regenwulpen
Het boek gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt een luxe editie uitgebracht.

Maarten ’t Hart
Maarten 't Hart  (25 november 1944) studeerde Ethologie en promoveerde in 1978 op een proefschrift over het doorkruipgedrag van de driedoornige stekelbaars. Zijn schrijverscarrière begon met de roman Stenen voor een ransuil (1971). Met Een vlucht regenwulpen (1978) brak Maarten 't Hart door naar het grote publiek. Erzijn bijna anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en het werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé.De film wordt vrijdag 7 november op NPO 2 door de NTR uitgezonden.

Maarten ‘t Hart won o.a. de Multatuliprijs (Het vrome volk) en De Gouden Strop (Het woeden der gehele wereld). In 2012 verschenen zijn - grotendeels eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde - erudiete en soms hilarische tuincolumns in de bundel De groene overmacht. Maarten 't Harts werk werd onder andere vertaald in het Zweeds, Duits, Frans, Pools, Bulgaars, Italiaans, Hongaars en Russisch.


't Hart en het geloof
In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zijn romans en verhalen komt vaak een zowel nostalgische als afwijzende houding naar voren met betrekking tot zijn gereformeerde jeugd. Deze houding is ook terug te vinden in Een vlucht regenwulpen, de roman waarmee hij in 1978 doorbrak naar het grote publiek.
Bekijk de film
In de prachtige film De tijd verstrijkt in een vleugelslag gaat interviewer Onno Blom in gesprek met Maarten ’t Hart over de autobiografische elementen van Een vlucht regenwulpen.
Zie: http://www.nederlandleest.nl/Een_vlucht_regenwulpen.html

App: Maartens Vogel Machine

Vanaf 1 november is de unieke Nederland Leest-App Maartens Vogel Machine beschikbaar. Het boek Een vlucht regenwulpen komt voor de lezer helemaal tot leven met deze app. Lezers kunnen zich auditief onderdompelen in het boek door tijdens het lezen geluiden af te spelen van vogels uit het boek, zoals de Hop en de Kauw en natuurlijk de Regenwulp zelf.De app zal vanaf 1 november downloadbaar zijn voor Android en IOS.

Negende editie Nederland Leest
Nederland Leest werd in 2006 voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van de CPNB in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). In 2013 stond Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans centraal. De oplage van Een vlucht regenwulpen wordt zaterdag 1 november bekendgemaakt.


Meer informatie is te vinden via www.bzof.nl, www.nederlandleest.nl

Meest populair

  • Zonnepark Noordwolde bijna gereed om stroom te leveren.
  • Drukte op het Lindefestival in Wolvega
  • 13e editie Oldtimer toertocht startte met 90 oude tractoren.
  • 31 velden vol korven en meer dan 1000 korfballende kinderen
  • Ynkoarten te keap: Cultuurkalender Fryslân 2019