Datum: 18-10-2017 - 02:04

12
Apr
'17
Expositie door VHW
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Expositie door VHW

WOLVEGA - Nu de Nieuwe Aanleg op de schop geweest is, tonen de vitrines in het HIP in de bibliotheek in Wolvega foto’s uit verschillende perioden van dit park in Wolvega. Het park is ontworpen door Lucas Pieters Roodbaard die in de...

19e eeuw een vooraanstaand tuin- en landschapsarchitect in Friesland was.
In 1835 kreeg hij van het Grietenijbestuur van Weststellingwerf de bijzondere opdracht om een park van een tiental hectaren te ontwerpen bij het nog te bouwen grietenijhuis aan de Heerenveenseweg. Echter, toen puntje bij paaltje kwam bleken de financiën van de grietenij niet toereikend te zijn voor het ambitieuze plan. Roodbaard kreeg als een soort compensatie de opdracht om op een stuk woeste gemeentegrond een veel kleiner park te ontwerpen en aan te leggen: de Nieuwe Aanleg.
De verheffing achter in het park is sinds mensenheugenis bekend als de galgenberg. Of de galg ooit voor mensen gebruikt is, vertelt het verleden niet. Wel is zeker dat hier in 1712 de laatste wolf van Wolvega aan de galg gehangen heeft.
De expositie is verzorgd door de Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. Te bezichtigen van 14 april tot eind juni tijdens de openingstijden van de Openbare Bibliotheek te Wolvega.

Meest populair