Datum: 23-11-2017 - 03:01

18
May
'17
Noordwolde krijgt met kerst zijn eigen ‘Passion’ ‘
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Noordwolde krijgt met kerst zijn eigen ‘Passion’ ‘

NOORDWOLDE - In het centrum van dat dorp Noordwolde zal met kerst het kerstverhaal op spectaculaire wijze worden verteld onder de naam ‘Buitengewoon Kerst’. Een koor, zangers/zangeressen, spelers, muzikanten en een...

verteller zullen rond de muziekkoepel aan het Manauplein de geboorte van Jezus in een hedendaags jasje gieten. In combinatie met special effects moet het een evenement worden waarover in Noordwolde nog lang wordt nagepraat. Waar de Passion een unieke vertelling is over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn kruisiging en opstanding, wordt in Noordwolde dus gekozen voor het verhaal van de geboorte van Jezus, met zanger Daniel Oostra in de rol van Jozef.

Gea Donker

De initiatiefnemer van dit bijzondere en ook gedurfde evenement is Gea Donker. Ze zag in 2016 hoe Oldemarkt iets indrukwekkends neerzette met Pasen. ‘Als Oldemarkt dat kan, dan kan Noordwolde dat ook’, zo was haar gedachte. ‘Het begon bij mij te malen en in de zomer heb ik de eerste mensen benaderd. Het wordt voor Noordwolde groot en uniek. En het is voor jong en oud. Het wordt niet georganiseerd door mensen met een evangelische achtergrond, maar het misschien wel het bekendste verhaal uit de Bijbel moet uiteraard net als bij de Passion wel herkenbaar blijven. Maar Josef en Maria komt niet met een ezel, maar met een oude ‘2CV Eend’.‘

De reacties op haar idee waren dusdanig positief dat Gea in de loop van 2016 de volgende stappen wel durfde te zetten, al zakte haar de moed ook wel eens in de schoenen, want er komt inmiddels wel heel veel bij kijken. Maar de knoop is nu doorgehakt, het evenement gaat door. Zo is met Assenaar Bert Rossing een ervaren tv-regisseur bereid gevonden om deze klus te gaan doen. Bert Rossing is iedere zomer op een camping bij Noordwolde en kent het dorp. Hij was o.a. de regisseur van de Sinterklaasfilms bij RTV Drenthe. Jarenlang heeft hij voor onze regionale omroep programma’s gemaakt en voor een deel ook gepresenteerd. Voor hem is dit niettemin toch ook een geheel nieuwe uitdaging. Het groepje acteurs, vrijwilligers en andere betrokken is nog steeds groeiende. Naast Daniel Oostra gaat het om meer plaatselijke artiesten zoals Piet Sleiffer de familie Beun, het plaatselijke koor de Nortepe Singers en Andries Ophof als de verteller van het serene kerstverhaal. Gea Donker wil ook de plaatselijke scholen bij het evenement betrekken. En dan binnenkort samen kijken welke liedjes het beste bij de deelnemers passen en waar ze zich zelf goed bij voelen.

Professionele hulp

Twee bedrijven uit Noordwolde, Shining Light en Sense Effects, helpen om het evenement met licht, geluid en andere effecten tot een indrukwekkend schouwspel te maken. Deze professionals zijn dagelijks overal in het land bezig bij grote evenementen, maar vinden het juist leuk om in eigen dorp ook te laten zien waartoe ze in staat zijn. Sense Effects levert professionele vuurwerkshows, watershows op muziek en zorgde voor andere special effects bijvoorbeeld bij het megaconcert "Toppers in Concert".  Shining Light verzorgt al jaren lichtshows in de theater- en evenementenwereld. Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over het decor achter de muziekkoepel, door met licht de huizenrij aan de Hellingstraat in het beeld te betrekken. De volgende stap is het realiseren van een eigen website en een facebook-pagina. En uiteraard moeten er nog wel wat gebeuren om de begroting van bijna 30.000 euro rond te krijgen. De organisatie is dus op zoek sponsors en gaat nog fondsen benaderen. Maar ook zoekt men nog meer vrijwilligers voor het gratis te bezoeken evenement, dat zich op kerstavond tussen 19.30 en 21.00 in het centrum van het dorp gaat afspelen. Zo moeten ouderen begeleid worden naar zitplaatsen. Maar ook zoekt Gea Donker nog hulp voor het maken van een grote ster van Bethlehem, zodat ook in Noordwolde herders en wijzen geleid werden naar de juiste plek waar de bijzondere baby wordt geboren.

Meest populair

  • Woning van de Week!
  • Noordwolde is een nieuw reclamebureau rijker.
  • MTB tocht Oosterstreek een succes!
  • SV Olyphia organiseerde voor de eerste keer een Mountainbike Toertocht
  • Evert Jubbega na 35 jaar niet meer langs de lijn.