Datum: 21-11-2017 - 03:56

03
Jul
'17
Jonge kerkuilen It Fryske Gea geringd en naam gegeven
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Jonge kerkuilen It Fryske Gea geringd en naam gegeven

De jonge kerkuilen in het bedrijfsgebouw De Houtpylk van It Fryske Gea te Earnewâld zijn vrijdagavond geringd en hebben alle vier hun naam gekregen. De namen waren het resultaat van een namenwedstrijd. De naamgevers waren....

uiteraard bij dit “poppeslokje” aanwezig en hielpen uilendeskundige Freerk Jelsma bij het ringen van de uilskuikens. Hiermee kwam mem Baukje haar webcam-“soap” tot een hoogtepunt.

In het districtsgebouw van It Fryske Gea in Earnewâld hangt een nestkast voor kerkuilen. Afgelopen jaren werden hier succesvol jonge kerkuilen grootgebracht. Ook dit jaar was het raak! Sinds begin april zit kerkuil Baukje in de nestkast en heeft ze samen met heit Klaas vier uilskuikens grootgebracht. Vele geïnteresseerden volgden dit via de livestream op de website van It Fryske Gea. De jonge vogels verdienden een naam en daarom organiseerde It Fryske Gea een namenwedstrijd met als resultaat meer dan 150 inzendingen! Omdat het moment dat ze zouden kunnen uitvliegen steeds dichterbij kwam, werd het tijd om de uilskuikens te ringen om ze te kunnen blijven volgen. Uiteraard ook het geschikte moment om ze hun naam te geven en de winnaars bekend te maken.
Dit vond plaats tijdens een feestelijk kraamvisite compleet met beschuit en muisjes. De winnaars Jantsje Zwart, Renske Halma, Agnes Boersma en Hendrik Schippers mochten uilendeskundige Freerk Jelsma helpen bij het ringen. De uilen gaan nu door het leven als Martsje, Murkje, Joukje en Uilkje (laatst genoemde is ingezonden al Uilke, maar vrij vertaald naar Uilkje). Vijf dames, die op het punt staan om uit te vliegen. De livestream op de website is dan ook nog steeds actief en te volgen. Wanneer de uilen definitief zijn uitgevlogen zorgen de ringen ervoor dat ze traceerbaar blijven.
Meer informatie over de kerkuilen in de nestkast van It Fryske Gea en de livestream is te vinden op: http://www.itfryskegea.nl/Actueel/webcambeelden-kerkuilen/

Meest populair

  • Woning van de Week!
  • Noordwolde is een nieuw reclamebureau rijker.
  • MTB tocht Oosterstreek een succes!
  • SV Olyphia organiseerde voor de eerste keer een Mountainbike Toertocht
  • Evert Jubbega na 35 jaar niet meer langs de lijn.