Datum: 18-10-2017 - 01:57

28
Jul
'17
Friese gemeenten blijven achter met aanbieden starterslening
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Friese gemeenten blijven achter met aanbieden starterslening

Het aantal gemeenten dat een starterslening aanbiedt, blijkt nergens zo laag te zijn als in provincie Friesland. Dit concludeert hypotheekadviseur eyeOpen.nl, die de kansen voor starters op de woningmarkt in alle Nederlandse gemeenten en...

provincies onderzocht. De gemeente Dantumadiel is de meest aantrekkelijk optie voor starters in Friesland.

Slechts 4 van de 24 gemeenten bieden starterslening aan
Slecht nieuws voor starters in Friesland. Slechts 4 van de 24 (oftewel 16,7%) Friese gemeenten bieden een starterslening aan. Dit is opvallend laag in vergelijking met het landelijke gemiddelde; 56% van alle gemeente heeft een regeling voor de aankoop van de eerste koopwoning. In Zeeland (76,9%) en (Limburg 75,7%) liggen de percentages het hoogst.

Dantumadiel blijkt de meest aantrekkelijke Friese gemeente
Van de deelnemende Friese gemeenten Dantumadiel, Harlingen, Opsterland en Terschelling heeft Dantumadiel de meest aantrekkelijke situatie, voornamelijk vanwege de hoge maximale leensom. Je kunt tot €40.000 lenen over een aankoopbedrag van een woning tot maximaal €200.000. De gemeente heeft bovendien een aanbod van 41 starterswoningen. Minpunt is dat je geen lening kunt krijgen voor nieuwbouw. Voor nieuwbouw kun je beter naar Opsterland gaan, waar je maximaal €30.000 kunt lenen, maar de aankoopprijs €230.000 mag bedragen.

Aanbod starterswoningen ook iets lager dan landelijk gemiddelde
Bij de gemeenten die een starterslening aanbieden, is ook onderzocht hoeveel starterswoningen worden aangeboden. Het gaat hier om woningen in de prijsklasse tot €200.000 en een minimale oppervlakte van 75m2. Meest opvallend is dat in de gemeente Terschelling wel een starterslening wordt aangeboden, maar er geen enkele starterswoning te koop wordt aangeboden. In Harlingen staan 80 starterswoningen te koop, in Opsterland 72 en zoals eerder vermeld in Dantumadiel 41. Ter vergelijking; het landelijke gemiddelde aantal starterswoningen is 88 per gemeente.

Meer weten? Bekijk het overzicht van de startersmogelijkheden per provincie

Meest populair