Datum: 23-11-2017 - 04:38

29
Aug
'17
Afgelopen jaren daling aantal toeristische overnachtingen in Friesland
Geschreven door Redactie Blik Op Weststellingwerf

Afgelopen jaren daling aantal toeristische overnachtingen in Friesland

In Fryslân is het aantal toeristische overnachtingen in de periode van 2014 tot 2016 met ruim 100.000 afgenomen. Dit is een daling van 2 procent. Landelijk is in deze periode het aantal overnachtingen toegenomen met 7 procent. Fryslân en Flevoland zijn de...

enige provincies met een afname. Het aantal bezoekers in Fryslân is overigens wel iets toegenomen. Het verblijf lijkt van kortere duur te zijn, omdat zij minder vaak overnachten. Dit blijkt uit een analyse van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) van cijfers over toerisme van het CBS.
De daling van het aantal overnachtingen in Fryslân betreft zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Landelijk is vooral het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen toegenomen in de afgelopen jaren. De groei komt vooral van toeristen uit andere Europese landen, Azië en Amerika.
Percentuele groei/afname van het aantal toeristische overnachtingen in Fryslân en Nederland tussen 2014 en 2016

De meeste buitenlandse overnachtingen in Fryslân zijn al decennialang van bezoekers uit Duitsland. Nog steeds is 80 procent van de buitenlandse overnachtingen van Duitse bezoekers. Zij komen vooral naar de watersportgebieden en de Waddeneilanden. Opvallend is dat het aantal overnachtingen van Duitse bezoekers de laatste jaren flink is gedaald. In 2014 waren er nog 1.055.000 overnachtingen, in 2016 waren dit er 993.000. Dit is een daling van 6 procent. Landelijk is het aantal overnachtingen van Duitse toeristen daarentegen flink toegenomen sinds 2014 (+17 procent). Hoewel steeds meer Duitse toeristen ons land weten te vinden, komen ze dus juist minder vaak naar Fryslân.

Bron: CBS, bewerking FSP

Meest populair

  • Woning van de Week!
  • Noordwolde is een nieuw reclamebureau rijker.
  • MTB tocht Oosterstreek een succes!
  • SV Olyphia organiseerde voor de eerste keer een Mountainbike Toertocht
  • Evert Jubbega na 35 jaar niet meer langs de lijn.